De ultieme guilty pleasure: cheesecake met gezouten karamel

cheesecake

Deze cheesecake met homemade gezouten karamelsaus wil je meteen proberen

Van een klassieke New York-style cheesecake tot eentje met Nutella of Oreo: voor een cheesecake mag je ons elke dag van de week wakker maken. Ook deze cheesecake met gezouten karamel past perfect in dat rijtje. Deze taart is heerlijk romig met de intens lekkere smaak van de salted caramel. Zelf proeven? Wij leggen je uit hoe je deze heerlijke cheesecake met gezouten karamel maakt. 

Wat heb je nodig?

Voor de gezouten karamelsaus:

  • 200 gram suiker
  • 30 milliliter water
  • 125 milliliter room
  • 42 gram boter
  • 1 theelepel zeezout

Voor de cheesecakebodem:

  • 250 gram digestieve koekjes
  • 110 gram boter

Voor de cheesecakevulling:

  • 400 milliliter volvette slagroom
  • 250 gram roomkaas
  • 40 gram poedersuiker
  • Zeezout ter garnering

Zo ga je te werk

Voor deze heerlijke cheesecake met gezouten karamel ga je in drie stappen te werk. Allereerst maak je de homemade gezouten karamelsaus, gevolgd door de cheesecakebodem en tot slot de cheesecakevulling. Je hebt hier geen oven bij nodig, alleen een koelkast en een beetje geduld.

De gezouten karamelsaus:

  • Doe het suiker en het water in een middelgrote pan. Zet de pan op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Kook de suiker vervolgens totdat deze bruin kleurt, zo’n 8-10 minuten.
  • Haal van het vuur en giet de room erbij. De saus zal bubbelen, maar blijf roeren tot de room gelijkmatig is gemengd.
  • Voeg vervolgens de boter toe en meng alles goed door elkaar. Voeg daarna het zout langzaam toe. Proef telkens voordat je meer zout toevoegt.
  • Laat de karamel iets afkoelen voordat je de saus in een luchtdichte bak of pot doet en in de koelkast zet.

De cheesecakebodem:

  • Plet de koekjes met een deegroller of gebruik een keukenmachine. Doe de geplette koekjes in een kom en giet de gesmolten boter erover. Meng goed door elkaar.
  • Druk de koekjes in een ingevette en met bakpapier beklede cakevorm van 20 centimeter doorsnede. Zorg ervoor dat de geplette koekjes evenredig over de cakevorm zijn verdeeld en druk aan met een lepel. Plaats de cakevorm in de koelkast.

De cheesecakevulling:

  • Klop de slagroom tot zachte pieken en zet opzij.
  • Meng de roomkaas, suiker en een derde van de karamelsaus tot een gladde massa. Schenk vervolgens de zacht opgeklopte slagroom erbij en roer alles goed door elkaar met een garde.
  • Giet de cheesecakevulling in de cakevorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
  • Zet terug in de koelkast voor minimaal zes uur om op te stijven.

Cheesecake met gezouten karamel:

  • Haal de cheesecake uit de cakevorm. Giet de gezouten karamelsaus over de bovenkant van de cheesecake en verspreid gelijkmatig met een spatel.
  • Bestrooi de randen van de cheesecake met vlokken zeezout en laat nog eens twee uur opstijven in de koelkast.
  • Geniet ervan!

Liever zien hoe je de cheesecake maakt? Je ziet het in de video hieronder:

Lees ook: Cocktailrecept: roze señorita’s

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Recipes by Carina | Beeld: Videostill Recipes by Carina